Pogosta vprašanja

Ali: VSE, KAR SI ŽELEL VEDETI O HEKATONU, PA NISI UPAL VPRAŠATI

Skoraj si že prepričan, da klikneš na gumb “Prijavi se”, ampak imaš še nekaj vprašanj, ki ti ne dajo miru. Glede na našo dolgoletno prakso, se nam že malo svita, kaj ti roji po glavi, zato smo ti pripravili seznam najpogostejših vprašanj ter odgovorov nanje. Če pa imaš kljub temu kakšno vprašanje vezano na tekmovanje, pa nam le piši, z veseljem ti bomo odgovoril!

 

1. V prijavi moram zapisati svojo idejo kako obširen mora biti ta opis?

Najpomembneje je, da idejo sploh imaš. Za prijavo bo dovolj, da jo opišeš v stavku ali dveh. Sama ideja je predpogoj za prijavo in tekmovanje, res pa je, da bolj kot bo ta ideja inovativna, večja verjetnost je, da ujame pozornost komisije v selekcijskem postopku, kar pomeni, da tudi tebi prinese večjo možnost sodelovanja na hekatonu

 

2. Ali bom delal na svoji ideji?

Ni nujno. Praksa pravi, da je končna ideja nekakšna zmes vseh začetnih idej članov skupine. Zato bosta Simbioza Genesis, socialno podjetje in Transformation Lighthouse skupaj skrbno pregledala vse prijave, izbrala najboljše ideje ter sestavila ekipe glede na podobnost prijavnih idej. Ker pa nikoli ne veš, ti priporočamo, da po prijavi še naprej razvijaš svojo ‘The One’ idejo ter jo na začetku hekatona predstaviš svoji ekipi. Mogoče pa jih s tem prepričaš, da delate na tvoji ideji!

 

3. S kom bom v skupini?

Lahko se prijaviš kot posameznikih, pri čemer te bo komisija razvrstila v skupino s posamezniki, ki so razmišljali v podobni smeri. Skupine bo sestavljalo 4 do 6 tekmovalcev. Lahko pa pokličeš par prijateljev in jih prepričaš, da se prijavite kot skupina! A veš kakšen hud trip si lahko privoščite, če osvojite katero od prvih nagrad?

 

4. Ali se lahko prijavim kot del skupine?

Seveda! Ampak pozor: vsak član ekipe mora izpolniti SVOJO prijavnico, v kateri mora označiti, da se prijavlja s skupino in navesti ostale člane skupine. Vsak pa mora izpolniti svojo prijavnico, da dobimo vse ostale podatke za nadaljno komunikacijo z vsemi tekmovalci.

 

5. Ali je kakšna starostna omejitev?

Edini pogoj je, da si polnoletna oseba! Ker je hekaton izjemno kreativen, dinamičen in tokrat tudi MEDGENERACIJSKI dogodek, pa je zaželjena raznolikost tudi pri starosti! Če imaš idejo, se prijavi ne glede na tvojo starost tvoje izkušnje in tvoj način razmišljanja bodo definitivno pomagali tvojim sotekmovalcem!

 

6. Kaj pa izobrazba?

Izobrazba ni toliko pomembna kot je pomembna izvirnost tvoje ideje! Samo znanje ti sicer resda lahko pride prav, ampak pri hackathonu so druge stvari veliko pomembnejše kot sama izobrazba. Npr. kreativnost, izvirnost, sposobnost timskega dela ter odprtost do novih idej lahko tvojo idejo popeljejo v nove sfere! Ti pa znanje iz socialnega, psihološkega, gerontološkega, celo filozofskega področja pride zelo prav, kot tudi poznavanje najnovejših trendov na področju modernih tehnologij. Seveda pa oblikovalcev in tistih, ki znajo vsega po malem.

 

7. Kaj prinesem s seboj?

Priporočamo, da s seboj prineseš laptop, ki ti bo pomagal pri raziskovanju ideje, pisanju poslovnega načrta, delanju prezentacije, oblikovanju, programiranju ali katerikoli drugi aktivnosti, ki se jo boste z ekipo morda lotili. In seveda veliko mero dobre volje.

 

8. Kako izgleda hekaton? Dobimo idejo, kaj pa potem?

Sam urnik dogodka je objavljen na strani “Več o hekatonu”, kjer lahko tudi izveš več o dogodku. Detaljni opis izzivov pa boste tekmovalci dobili v začetku hackathona, ko boste tudi izvedeli kdo so vaši ostali člani ekip, vloge pa si boste nato razdelili znotraj ekip. V začetku ekipe prav tako dobijo vsa navodila, usmeritve in priporočila glede razvijanja ideje, kako točno pa jo razvijejo pa je nato na ekipi. Tekom hekatona bodo ekipe spremljali zunanji mentorji, predstavniki iz Simbioza Genesis, socialno podjetje ter iz Transformation Lighthouse, ki bodo poskrbeli, da s svojo idejo ne boste zašli v napačno smer.

 

Rok za prijave: Jesen 2022