Hackathon – Življenje s podnebnimi spremembami

3. tradicionalni hackathon odprtih podatkov!

HACKATHON “ŽIVLJENJE S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI”

Se spomniš zadnjega belega božiča? Pomladi, ko so se prebujali popki, ki so se v nekaj tednih razvili v lepe in zdrave plodove in sadeže? Ali pa poletnih temperatur, ki si jih mirno lahko preživel v betonski džungli in brez klimatske naprave?

Pozimi se lahko sončimo, spomladi nas pretresajo mraz, žledolom, visoke temperaturne razlike, zadnjih nekaj poletij pa spremljajo dež in poplave ter na drugi strani neznosna vročina in suša, kar povzroča uničujoče nevihte in požare. Večkrat letno je prepovedano zalivanje vrtov ter pranje avtomobilov s pitno vodo. Slovenija je ena izmed redkih držav, kjer je vode v izobilju in kjer se še ne zavedamo problema pomanjkanja vode.

Na sliki sta dve osebi in velika žarnica, ki ponazarja iskanje idej. Na sliki je tudi poziv za tekmovalce

Še pred nekaj meseci je bilo rečeno, da se onesnaževanja ne da zmanjšati – trditev, ki jo je za neresnično označila kar globalna pandemija, zaradi katere se je zrak nad industrijskimi območji na Kitajskem in Italiji občutno zjasnil. Kaj vse še lahko storimo, ko smo primorani? Ali lahko zmanjšamo, morda celo ustavimo podnebne spremembe in kako?

PRIDRUŽI SE NAM NA HACKATHONU ŽIVLJENJE S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI!

In se poteguj za bogate nagrade:

1. nagrada 2.500 evrov neto

2. nagrada 1.500 evrov neto

3. nagrada 1.000 evrov neto

+

DODATNA NAGRADA

Knjiga PlanB avtorja Boštjana Videmška – s posvetim avtorja za izbrane srečneže

+

1x svetovalna ura s svetovalko za človeški kapital Anjo Žibert za 3 izžrebane srečneže

Spoznali boste majhne skrivnosti velikih kariernih priložnosti, ki bodo zagotovo imele velik vpliv na vaše nadaljnjo zaposlitveno in življenjsko popotovanje.

Koledar, ki nakazuje datum hackathona

KDAJ?

Podnebne spremembe bomo hackali

26. in 27. 9. 2020!

lokacija hackathona

KJE?

Online na platformi Ideascale

Grafika, ki nakazuje udeležence

KDO LAHKO TEKMUJE?

Vsak, ki mu ni vseeno! Idejniki, ki verjamejo, v boljši jutri. Programerji, ki bodo ideje spravili v delujočo obliko. Grafični oblikovalci, ki bodo poskrbeli, da bo rešitev lepa in uporabna. Podjetniki, ki bodo zagotovili, da bo rešitev pila vodo. Govorci, ki bodo kar se da najboljše predstavili idejo.

IZZIVI

Kaj lahko danes naredimo, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije? To je eden izmed razlogov, zakaj sta ARSO in Direkcija za vode razpisala ta hackathon. Na agenciji in direkciji imajo ogromno količino podatkov. Potrebujejo pa tvojo pomoč in ideje kako bi vse te podatke lahko uporabili za boj proti podnebnim spremembam. Izzivi so razdeljeni v tri sklope in sicer:

Grafika za 1. izziv hackathon: odnos do vode

1. ODNOS DO VODE TER SOOČANJE S SUŠO

Grafika za 2. izziv hackathona: Strateška igra podnebnih sprememb

2. STRATEŠKA IGRA PODNEBNIH SPREMEMB

Grafika za 3. izziv hackathona: Soočanje s poplavami

3. SOOČANJE S POPLAVAMI

Za več podrobnosti o problemih in izzivih se podaj v zavihek “Več o izzivih“.

Rok za prijave: 23. 9. 2020

Grafika, ki prikazuje 2 osebi in drevo "trajnosti", torej vse vidike s katerimi lahko priporemo k zmanjšanju podnebnih sprememb. Vključen je tudi poziv za tekmovalce, da se prijavijo na hackathon

Podnebne spremembe so že v teku in vsaka akcija je praktično že prepozna. Ker verjamemo, da jih je moč vsaj malo omiliti, smo pri Transformation Lighthouse združili moči z Ministrstvom za javno upravo ter projektom OPSI (Odprti podatki Slovenije), Agencijo RS za okolje, Direkcijo RS za vode, Tehnološkim parkom Ljubljana in tehnološkimi partnerji ter pripravili hackathon Življenje s podnebnimi spremembami.