FAQ – POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA O HACKATHONU

Ali: VSE, KAR SI ŽELEL VEDETI O HACKHATONU, PA NISI UPAL VPRAŠATI

Skoraj si že prepričan, da klikneš na gumb “Prijavi se”, ampak imaš še nekaj vprašanj, ki ti ne dajo miru. Glede na našo dolgoletno prakso, se nam že malo svita, kaj ti roji po glavi, zato smo ti pripravili seznam pogosto zastavljenih vprašanj o hackathonu ter odgovore nanje. Če pa imaš kljub temu kakšno vprašanje vezano na tekmovanje, pa nam le piši, z veseljem ti bomo odgovoril! 🙂

1. V prijavi moram zapisati svojo idejo – kako obširen mora biti ta opis?

Najpomembneje je, da idejo sploh imaš. Za prijavo bo dovolj, da jo opišeš v stavku ali dveh. Sama ideja je predpogoj za prijavo in tekmovanje, res pa je, da bolj kot bo ta ideja inovativna, večja verjetnost je, da ujame pozornost komisije v selekcijskem postopku, kar pomeni, da tudi tebi prinese večjo možnost sodelovanja na hackathonu

2. Ali bom delal na svoji ideji?

Ni nujno. Praksa pravi, da je končna ideja nekakšna zmes vseh začetnih idej članov skupine. Zato bodo partnerji in Transformation Lighthouse skupaj skrbno pregledali vse prijave, izbrali najboljše ideje ter sestavili ekipe glede na podobnost prijavnih idej. Ker pa nikoli ne veš, ti priporočamo, da po prijavi še naprej razvijaš svojo ‘The One’ idejo ter jo na začetku hackathona predstaviš svoji ekipi. Mogoče pa jih s tem prepričaš, da delate na tvoji ideji!

3. S kom bom v skupini?

Lahko se prijaviš kot posameznikih, pri čemer te bo komisija razvrstila v skupino s posamezniki, ki so razmišljali v podobni smeri. Skupine bo sestavljalo 4 do 6 tekmovalcev. Lahko pa pokličeš par prijateljev in jih prepričaš, da se prijavite kot skupina! A veš kakšen hud trip si lahko privoščite, če osvojite katero od prvih nagrad?

 

4. Ali se lahko prijavim z ekipo?

Seveda! Ampak pozor: vsak član ekipe mora izpolniti SVOJO prijavnico, v kateri mora označiti, da se prijavlja s skupino in navesti ostale člane skupine. Vsak pa mora izpolniti svojo prijavnico, da dobimo vse ostale podatke za nadaljno komunikacijo z vsemi tekmovalci.

 

 

5. Ali je kakšna starostna omejitev?

Edini pogoj je, da si polnoletna oseba! Ker je hackathon izjemno kreativen, dinamičen in zaobjema tematiko, ki se tiče posameznikov vseh starosti, je zaželjena tudi EMŠO raznolikost! Če imaš idejo, se prijavi ne glede na tvojo starost tvoje izkušnje in tvoj način razmišljanja bodo definitivno pomagali tvojim sotekmovalcem!

 

 

 

6. Kaj pa izobrazba?

Izobrazba ni toliko pomembna kot je pomembna izvirnost tvoje ideje! Samo znanje ti sicer resda lahko pride prav, ampak pri hackathonu so druge stvari veliko pomembnejše kot sama izobrazba. Npr. kreativnost, izvirnost, sposobnost timskega dela ter odprtost do novih idej lahko tvojo idejo popeljejo v nove sfere! Ti pa znanje iz družboslovnega, naravoslovnega, ekonomskega, tehnološkega, celo filozofskega področja pride zelo prav, kot tudi poznavanje najnovejših trendov na področju modernih tehnologij. Seveda pa ne gre brez grafičnih oblikovalcev in tistih, ki znajo vsega po malem.

8. Če bo ekipa zagnana, ali je opcija, da kje prenočim?

Po naših izkušnjah sodeč, se na hackathonih ponavadi bolj malo spi 🙂 V kolikor si boš zaželel počitka oz “power napa”, bo pa na samem kraju dogajanja poskrbljeno tudi za prostor, kamor se boš lahko umaknil (ležalniki, kavči, stoli). V kolikor meniš, da boš potreboval kvaliteten spanec (in ne nekaj urni počitek), priporočamo, da si namestitev urediš sam. S seboj pa ne pozabi prinesti udobnih in toplih oblačil. Pri počivanju pa nikakor ne pozabi, da je to dogodek, kjer je potrebno timsko delo in da se o vseh aktivnostih dogovarjaš s svojimi sotekmovalci.

 

9. Kako izgleda hackathon? Dobimo idejo, kaj pa potem?

Urnik dogodka je objavljen na strani “Več o hackathonu”, kjer lahko tudi izveš več o samem dogodku. Detaljni opis izzivov pa boste tekmovalci dobili v začetku hackathona, ko boste tudi izvedeli kdo so vaši ostali člani ekip, vloge pa si boste nato razdelili znotraj ekip. V začetku ekipe prav tako dobijo vsa navodila, usmeritve in priporočila glede razvijanja ideje, kako točno pa jo razvijejo pa je nato na ekipi. Tekom hackathona bodo ekipe spremljali zunanji mentorji, predstavniki vseh partnerjev ter ekipa Transformation Lighthouse, ki bodo poskrbeli, da s svojo idejo ne boste zašli v napačno smer.

Rok za prijave: 23. 9. 2020

Kaj še odlašaš? Prijavi se zdaj 🙂